Thursday, May 6, 2010

Lichior de dude

Lichior de dude

1 kg dude, 1/4 kg zmeura, 1/4 kg coacaze rosii, 1kg zahar, 2l rachiu de 50 grade.

Se aleg fructele sanatoase de impuritati, se pun intr-o strecuratoare si se spala la robinet sau se introduc de cateva ori cu strecuratoarea in apa.
Fructele se strivesc, se lasa putin sa stea, apoi se pun intr-un saculet si se stoarce sucul. Sucul se pune intr-o damigeana, se adauga zaharul, rachiul, se amesteca bine, se pune un dop si se lasa sa stea 3-4 saptamani agitand zilnic damigeana.
Dupa ce se dizolva zaharul, se agita o data la doua zile.
Se filtreaza, se toarna in sticle, se astupa ermetic, cu dopuri si se pastreaza intr-un loc rece si lipsit de umezeala.

Lichior de alune

Lichior de alune

1/2 kg alune curatite, 1l alcool, 500 g zahar, 20 samburi de visine, 3-4 cuisoare, putina scortisoara.

Se taie fiecare aluna in patru, se pune in butelie, se toarna peste ele alcoolul, se astupa cu dopul si se tine cel putin o luna la soare. Esenta obtinuta se strecora, Se adaga zaharul, samburii de visine, cuisoarele si scortisoara. Se astupa din nou butelia cu dopul si se mai tine o saptamana, scuturand-o zilnic ca sa se dizolve mai repede zaharul, dupa care se strecoara din nou. Se toarna la sticle, se atupa ermetic cu dopuri si se pastreaza la rece.

Lichior de fructe

Lichior de fructe

1 kg zahar, 4 pahare de apa, 1 l alcool, 1/2 kg zmeura sau coacaze.

Se aleg fructele sanatoase, nelovite. Se curata de codite, frunzulite si alte corpuri. Se pun intr-o strecuratoare si se spala sub robinet cu jet de apa nu prea puternic.
Dupa ce fructele s-au scurs se strivesc cu o lingura de lemn sau lopatica, se pun intr-un saculet care se atarna si se lasa sa se scurga sucul. Separat se face un sirop gros din apa si zahar.
In siropul fierbinte se toarna sucul, se amesteca continuu si se tine pe foc pana mai da un clocot. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga alcoolul si se amesteca bine, apoi se pune din nou pe un foc mic si se tine pana se incalzeste bine si incepe sa faca abur, fara sa se lase sa fiarba. Se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca, se toarna in sticle, se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece.

Lichior de nuci verzi 2

Lichior de nuci verzi

20 nuci verzi, 700 g alcool, 500 g zahar, 2 l apa.

Intr-o sticla cu gura lata se pun nucile verzi, taiate felii subtiri, sau in patru. Se toarna peste ele alcoolul si se astupa sticla.
Se lasa sa se macereze 5-6 saptamani intr-un loc racoros, agitand zilnic sticla.
Se filtreaza esenta prin tifon si vata si se adauga un sirop pregatit din zahar si apa.
Se toarna in sticle, se inchide ermetic, se duc intr-un loc rece. Se poate consuma de abia iarna.

Wednesday, May 5, 2010

Lichior de coacaze negre

Lichior de coacaze negre

2 kg coacaze negre, 1 l alcool, 1 kg zahar, 1/2 l apa.

Se aleg coacaze sanatoase, se curata de ciorchini, se pun intr-o strecuratoare si se spala introducandu-le de cateva ori in apa, apoi se lasa sa se zvante. Coacazele zvantate se pun intr-o damigeana, se toarna peste ele alcoolul, se astupa cu un dop. Se lasa sa stea doua luni scuturand din cand in cand damigeana.
Din zahar si apa se prepara un sirop care se toarna in damigeana peste coacazele cu spirt, se amesteca bine, apoi se strivesc, se pun intr-un saculet si se scoate tot lichidul. Se filtreaza, se pune in sticle si se pastreaza intr-o incapere rece si uscata.

Lichior de nuci verzi 1

Lichior de nuci verzi

1 l apa, 1/2 l alcool, 500 g zahar, 200 g nuci verzi, 1 lingurita scortisoara putin pisata, 1/2 lingurita anason zdrobit, 10 fire cuisoare zdrobite.

Nucile taiate in felii subtiri se pun intr-o sticla peste care se toarna alcoolul rafinat pana ce le acopera. Se astupa cu dop si se tine la soare doua saptamani.
Se strecoara printr-un tifon pus in doua, in alta sticla, se adauga scortisoara, cuisoarele, anasonul, se astupa cu un dop si se mai tine doua saptamani la soare.
Mai departe se procedeaza ca la lichiorul de portocale.

Lichior de oua

Lichior de oua

8 galbenusuri, 1 l lapte, 10 linguri zahar, 1/2 baton vanilie, 1 1/2 pahar alcool.

Se pune la fiert laptele cu vanilia. In acest timp se freaca galbenusurile spuma cu zaharul si se toarna putin cate putin lapte fierbinte amestecand mereu cu lingura in acelasi sens, pana se toarna tot laptele.
Se pune la foc moale amestecand neincetat pana ce se ingroasa.
Dupa ce s-a racit se strecoara, se adauga alcoolul, se amesteca bine si se pune in sticla impreuna cu vanilia care a fiert in lapte.

Lichior de caise 2

Lichior de caise

30 caise, 1 l alcool, 500 g zahar.

Se aleg caise mari, coapte si sanatoase; se spala, se sterg cu o carpa umeda, se rup in bucati si se pun intr-o sticla. Peste ele se toarna alcoolul si se pune sticla la soare sau in camera.
Dupa patru sapatamani esenta obtinuta se filtreaza si se adauga 500 g zahar tos sau pudra.
Se agita puternic sticla ca sa se dizolve zaharul, se inchide ermetic si se lasa sa mai stea 2-3 saptamani, dupa care se poate consuma. Cu cat sta mai mult, cu atat lichiorul se face mai bun.

Tuesday, May 4, 2010

Lichior de menta

Lichior de menta

1 l apa, 500 g zahar, 1/2 l alcool, mana de menta.

Intr-o sticla se pune menta peste care se toarna alcoolul pana o acopera. Se tine doua saptamani la soare sau loc cald. Mai departe se procedeaza ca la lichiorul de portocale.

Lichior de lamaie

Lichior de lamaie

10 lamai, 10 g coriandru, 10 g cuisoare, 1 l alcool, 1 kg zahar, 1 l apa.

Lamaile se taie in bucatele mici impreuna cu coaja si se pun intr-o sticla. Se adauga coriandrul si cuisoarele(date prin rasnita) peste care se toarna spirtul. Se astupa cu un dop si se tine o saptamana, dupa care se strecoara printr-un tifon.
Separat se prepara siropul si se lasa sa se raceasca putin. Peste siropul cald se toarna esenta strecurata mai inainte, se amesteca bine, apoi se strecoara din nou. Se toarna in sticle, se astupa ermetic cu dopuri si se pastreaza la rece.

Lichior de caise 3

Lichior de caise

1 kg caise, 2 l vin, 1 kg zahar, scortisoara, cativa samburi de caise, 1 l alcool.

Se aleg caisele coapte si sanatoase, se spala si se sterg cu o carpa umeda. Se curata de samburi si se pun la fiert in 2 l de vin bun, la care se adauga cativa samburi pisati.
Dupa ce a fiert se ia vasul de pe foc, se adauga zaharul si scortisoara si se lasa sa se raceasca. Se adauga alcoolul, iar compozitia se toarna intr-o sticla mare cu gura larga; se atupa bine si se lasa sa stea o saptamana, scuturand zilnic sticla. Dupa o saptamana se filtreaza lichiorul printr-un tifon pus in doua, se toarna in sticle si se astupa cu dopuri oparite.
Sticlele se duc la un loc racoros si se lasa sa stea 2-3 luni. Cu cat lichiorul sta mai mult, cu atat este mai bun

Lichior de caise 1

Lichior de caise

1 l apa, 500 g zahar, 1/2 l alcool, 1/2 baton vanilie, 10 caise coapte, 10 zarzare.

Se aleg caise si zarzare coapte de marime potrivita, sanatoas; se spala, se sterg cu o carpa si se scot samburii. Se pun intr-un borcan, se toarna peste ele alcoolul cat sa le acopere, se leaga borcanul cu celofan si se pune la soare.
Mai departe se procedeaza ca la lichiorul de portocale.

Monday, May 3, 2010

Lichior de capsuni

Lichior de capsuni

2 kg capsuni, 1 l alcool, 500 g zahar, 1/2 l apa.

Se leaga sticla la gura cu un tifon si se tine la soare trei saptamani, agitand zilnic. Dupa aceea se filtreaza, iar esenta obtinuta se amesteca cu un sirop facut din zahar si apa.
Se toarna in sticle care se astupa cu dopuri oparite si se pastreaza la loc rece. Se poate consuma iarna. Cu cat se pastreaza mai mult, cu atat este mai bun.

Lichior de fragi 3

Lichior de fragi

1 kg fragi, 2 kg zahar, 1 l alcool

Intr-o sticla cu gura larga se pun fragii, zaharul si alcoolul. Se amesteca bine si se astupa sticla, care se lasa sa stea 4 zile.
Lichiorul obtinut se filtreaza printr-un tifon pus in doua, se toarna in sticle si se astupa bine cu dopuri oparite.

Lichior de fragi 2

Lichior de fragi

3 kg fragi, 1 l alcool, 1 kg zahar.

Intr-o sticla cu gura larga se pun fragii si zaharul. Se pune in sticla cu un strat de fragi, se presara apoi cu zahar pana se umple sticla. Ultimul strat va fi de zahar, apoi se toarna alcoolul.
Se tine la soare trei saptamani, agitand zilnic. Dupa aceea se astupa bine cu un dop si se pastreaza la loc rece.
Lichiorul obtinut se poate filtra iar sticlele se astupa bine cu dopuri oparite. Se pastreaza la rece.

Lichior de fragi 1

Lichior de fragi

3 kg fragi, 1l alcool, 1kg zahar, 1 l apa.

Intr-o sticla cu gura larga se pun fragii si alcoolul. Se leaga sticla la gura cu un tifon si se tine la soare trei saptamani, agitand zilnic.
Se scurge esenta, se filtreaza si se amesteca cu siropul facut din zahar si apa.

Lichior de cirese amare 2

Lichior de cirese amare

500 g cirese amare, 200 g samburi de cirese amare, 1 kg zahar, 1 l alcool, 1/2 l apa.

Se pun ciresele, samburii si alcoolul in sticla, iar dupa doua saptamani se filtreaza.
Se prepara un sirop simplu din zahar si apa si dupa ce s-a racit, se toarna peste esenta.
Se lasa sa mai stea 10-14 zile, apoi se filtreaza din nou si se toarna in sticle care se astupa bine.

Lichior de cirese amare

Lichior de cirese amare

500 g cirese amare, 200 g samburi de cirese, 1 l alcool, 1 kg zahar, 1/2 l apa

Intr-o sticla mai mare se pun ciresele amare coapte, sanatoase si samburii zdrobiti. Se toarna alcoolul, se astupa bine sticla cu un dop si se lasa sa stea doua saptamani, scuturand zilnic sticla.
Se prepara un sirop simplu din zahar si apa si dupa ce s-a racit se toarna peste compozitia din sticla.
Se astupa din nou bine sticla si se lasa sa mai stea 10-14 zile, agitand-o zilnic, dupa care se filtreaza lichiorul printr-un tifon pus in doua.
Se toarna lichiorul in sticle, se astupa bine cu dopuri oparite si se pastreaza intr-un loc racoros si uscat.

Sunday, May 2, 2010

Lichior de anason

Lichior de anason

50 g anason, 1 l alcool, 1 kg zahar, 1/2 l apa, cateva boabe de coriandru, o bucatica de scortisoara.

Intr-o damigeana se pune anasonul, boabele de coriandru, scortisoara si alcoolul.
Se astupa damigeana cu un dop si se lasa sa stea doua luni, dupa care se filtreaza printr-un tifon pus in doua. Peste continutul din damigeana se toarna siropul facut din zahar si apa.
Se astupa bine damigeana si se lasa sa mai stea doua saptamani, apoi se toarna lichiorul in sticle si se astupa ermetic cu dopuri.
Se pastreaza intr-o incapere rece si uscata.

Lichior Moka

Lichior Moka

250 g cafea, 1 l alcool de 80 grade, 750 g zahar, 1 l apa

Cafeaua fin macinata se amesteca bine cu alcoolul, se pune intr-o damigeana de 3 l care se astupa cu un dop si se tine doua saptamani. Se face un sirop din zahar si apa. Se toarna in damigeana peste cafeaua cu alcool, se amesteca bine, se astupa cu dopul si se lasa sa mai stea 8-10 zile, apoi se filtreaza. Se toarna in sticle, se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece.

Lichior de cafea 2

Lichior de cafea

6 linguri mari de cafea, 6 pahare de apa, 2 batoane de vanilie, 3 pahare de zahar, 2 pahare alcool de 80 grade.

In6 pahare de apa rece se pun 6 linguri mari de cafea macinata, se amesteca bine si se lasa sa stea pana a doua zi, apoi se strecoara. Se taie in lungime doua batoane de vanilie, care se pun in esenta de cafea.
Se pune pe foc pana se da in clocot, apoi se strecoara din nou. Se adauga zaharul si se fierbe pana la dizolvarea lui. Se ia de pe foc, se toarna alcoolul, se amesteca bine, se pune din nou pe foc si se tine pana incepe sa faca abut fara sa fiarba. Se ia de pe foc, se lasa la racit, se toarna in sticle, se astupa bine cu dopuri si se tine la rece.

Lichior de cafea 1

Lichior de cafea

1 pahar cafea concentrata, limpezita si strecurata, 1 1/2 pahar apa, 1/4 l alcool de 80 grade, 500 g zahar, o bucatica de baton de vanilie.

Se pun la fiert zaharul cu apa si vanilia. Cand siropul este gata, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga cafeaua strecurata.
Se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se adauga apoi alcoolul, se strecoara din nou prin tifon si vata, se toarna in sticle si se astupa ermetic cu un dop oparit.

Saturday, May 1, 2010

Lichior de portocale 4

Lichior de portocale

1 l alcool de 80 grade, 1 l lapte, 1 kg zahar, 4 portocale, 1 lamaie.

Intr-un borcan se toarna alcoolul, laptele, zaharul, lamaia si portocalele taiate felii. Se leaga la gura si se lasa la macerat timp de o luna, amestecand din cand in cand.
Dupa o lunase strecoara prin tifon si vata. Se toarna in sticle, se astupa cu dopuri oparite si se pastreaza la rece.

Lichior de portocale 3

Lichior de portocale

Coaja de la 4 portocale, 1/2 l alcool de 80 grade, 500 g zahar, 1 l apa.

Coaja rasa de portocale se pune intr-o sticla, se toarna peste ea alcoolul, se astupa cu dopul si se tine la macerat doua saptamani. Se face un sirop simplu de zahar si apa care se toarna peste esenta de portocale. Se filtreaza, se toarna in sticle, se astupa ermetic cu dopuri oparite.
Dupa gust se mai poate adauga alcool sau zahar.

Lichior de portocale 2

Lichior de portocale

150 g coaja de portocala, 1 1/2 l alcool, 1 1/2 kg zahar, 1/2 l apa, putina scortisoara, cuisoare.

Coaja de portocala, proaspata fara partea alba, se piseaza intr-o piulita cu 2 linguri de zahar tos.
Se pune apoi coaja intr-o sticla cu un dop de pluta si se lasa sa stea o saptamana, timp in care se agita zilnic sticla.
Se face un sirop din zahar si apa. Cand se ia siropul de pe foc se pune putina scortisoara si cateva cuisoare.
Dupa ce siropul s-a racit se toarna in sticla cu esenta de portocale. Se astupa bine sticla si se tine o saptamana, dupa care se filtreaza lichiorul si se pune in sticle.
Sticlele se astupa bine cu dopuri si se tin la rece.
Se poate consumadupa 2-3 luni. Cu cat sta mai mult este mai bun.