Wednesday, April 14, 2010

Aprecierea vinurilor

Aprecierea vinurilor

Aprecierea vinului prin degustare este o adevarata arta care cere multa stiinta si practica. Degustarea se face la lumina zilei, intr-o camera fara curenti de aer, fara miros, la temperatura de 15—16°C. Timpul trebuie sa fie senin, cu putin soare, intre orele 8—12. Organismul degustatorului trebuie sa fie odihnit, dupa o gustare usoara, inainte de degustare fumatorii nu vor fuma, deoarece fumul tigarii oboseste simtul gustului.
De asemenea, in caz de raceli, guturai, dureri de cap nu se vor face degustari.

Ordinea degustarii vinurilor are mare importanta. Degustarea va incepe intai cu vinuri albe, continuand apoi cu vinuri roze, negre, tamaioase, licoroase, vinuri spumoase, care vor fi impartite in vinuri noi, vechi si foarte vechi.

Examinarea vinului va incepe cu aspectul lui, adica limpeditatea, care se clasifica astfel : cristalin, limpede, opalescent si tulbure. Cu cit un vin este mai limpede cu atat este mai superior calitativ si mai sanatos. Se roteste apoi vinul in pahar apreciindu-se mobilitatea.

Vinul trebuie sa aiba o mobilitate vie, sa curga in picaturi; un vin cu aspect uleios care se intinde la varsare este bolnav.

Culoarea poate caracteriza vinurile :

— vinurile noi albe au culoare galbuie-verzuie ;
— vinurile albe vechi, au culoare aurie ;
— vinurile tamiioase au o culoare ruginie ;
— vinurile rosii au o culoare albastruie-rosietic;
— vinurile rosii vechi au o culoare rubinie.

Vinurile bolnave la cassare au o culoare castanie, vinetie sau albicioasa.
Prin miros se apreciaza aroma si buchetul. Aroma este data de struguri (cum sunt soiurile : Tamaioasa, Busuioaca, Muscat Ottonel), buchetul este capatat prin vechimea vinului.
Vinul se roteste in pahar si se duce la nas pentru a aprecia: vinozitatea, buchetul, aroma, mirosul alcoolic ete.

Aprecierea gustului se face sorbind vinul si tinindu-l pe limba dupa care se lipeste limba de cerul gurii ca vinul sa se prelinga pe toata suprafata limbii.
Dupa fiecare proba gura se clateste cu apa.
Se fac apoi aprecieri generale ca: placut, neplacut, sec, demisec sau dulceag, cu sau fara buchet, cu sau fara aroma, are corp sau este plat, are sau nu acord.

0 comments:

Post a Comment