Saturday, April 17, 2010

Cvas de secara

Cvas de secara

12 l apa, 1 kg paine de secara, 25 g drojdie de bere, 500 g zahar, 12 boabe stafide, 12 boabe de orez, coaja taiata de la 1/2 lamaie.

Painea taiata felii subtiri se usuca in cuptor. Apa se fierbe in clocot, se adauga zaharul si se toarna peste painea uscata asezata pe fundul unui butoias (sau vas) de 15 l. Se dauga coaja de lamaie, se acopera cu un servet si se lasa 4—5 ore, dupa care se strecoara printr-o sita deasa de par, intr-un borcan. Se dizolva drojdia de bere in putina apa si se toarna, amestecand mereu, apoi se acopera cu un servet si se mai tine 4—5 ore la cald pina cind cvasul incepe sa faca spuma. Se strecoara din nou si se toarna in sticle lasind un spatiu gol de 3—4 degete.

Inainte de a umple sticlele, in fiecare sticla se pune o stafida si un bob de orez. Sticlele umplute se astupa cu dopuri, se leaga cu o cirpa si sfoara sau numai cu sfoara, in cruce. Sticlele se pastreaza la rece 2—3 zile. Trebuie avut grija ea inainte de a destupa sa nu se agite sticla.

0 comments:

Post a Comment