Tuesday, April 20, 2010

Vin de zmeura

Vin de zmeura

4 kg zmeura, 500 g zahar

Se alege zmeura coapta, sanatoasa, se curata de codite, frunzulite si alte corpuri. Se pune in strecuratoare si se introduce de 3—4 ori intr-un vas cu apa pentru a se spala sau sub robinetul cu apa sub un jet nu prea puternic, apoi se lasa sa se scurga. Dupa ce fructele s-au scurs, se zdrobesc usor cu mina si se introduce pireul astfel obtinut intr-o damigeana, impreuna cu zaharul. Se leaga damigeana la gura cu un tifon si se lasa la fermentat intr-un loc cald. Dupa 2-3 zile cand sucul se separa, se scurge in alta damigeana prin sifonare si se astupa cu un dop de fermentare. Se tine intr-un loc mai racoros unde se lasa sa fermenteze timp de 30—45 zile.

La restul care ramane pe fundul damigenei, se adauga o cantitate de sirop de zahar (300 g zahar la 1 l apa) egala cu cea de suc extras si se lasa la fermentat. Dupa 3-4 zile se toarna sucul obtinut in alta damigeana, se astupa cu un dop de fermentare si se lasa la fermentat. In continuare se procedeaza ca mai jos.

Dupa ce a incetat fermentarea, se trage vinul la sticle tot prin sifonare avand grija sa nu se tulbure drojdia de pe fund. Se astupa sticlele cu dopuri oparite si se pastreaza culcate intr-un loc rece.

3 comments:

365 said...
This comment has been removed by the author.
365 said...
This comment has been removed by the author.
365 said...

Imi puteti spune va rog daca la sfarsit se amesteca cele doua sucuri pentru obtinerea unui produs unitar sau daca nu, nu se obtin astfel doua vinuri calitativ diferite?

Post a Comment