Friday, April 16, 2010

Cvas de zmeura

Cvas de zmeura

400 g malt de secara, 1 kg zmeura, 200 g pesmet, 500 g zahar, drojdie de bere (cat o nuca), 17 l apa.

Intr-un butoias sau o damigeana mare se pune maltul de secara, zmeura, pesmetul de paine (de preferat paine de secara), zaharul, putina drojdie de bere (care in prealabil a fost dizolvata intr-o jumatate de pahar de apa). Se fierbe separat apa apoi se raceste pana ajunge calduta la temperatura de 38—40°C din care se iau 14 l si se toarna in butoiasul sau damigeana cu amestecul de mai sus. Se pune apoi la un loc cald unde sta o saptamina. Dupa ce a fermentat, se lasa sa mai stea 2 zile la un loc rece, apoi se scurge cu atentie lichidul din vas. Peste drojdia care ramine in vas se toarna 2-3 l apa fiarta si racita, se amesteca bine, se strecoara printr-o pinza deasa.

Lichidul strecurat se amesteca cu cel scurs, se pune intr-un vas smaltuit si se fierbe pe un foc nu prea iute timp de 15 min. Spuma ce se formeaza se indeparteaza tot timpul. Se strecoara lichidul printr-o sita deasa, iar dupa ce s-a racit, se toarna in sticle groase. Sticlele astupa cu dopuri, se leaga cu sfoara, se smolesc si se pastreaza la loc rece.

0 comments:

Post a Comment