Friday, April 23, 2010

Cidru 1

Cidru

15 kg mere, l kg zahar.

Pentru a obtine un cidru superior trebuie sa se aleaga bine merele. Ele trebuie sa fie sanatoase, bine coapte, proaspete, sa nu fie lovite sau atacate de diverse boli (patate, mucegaite, inceput de putrezire), sa nu fie viermanoase. Merele viermanoase au un miros si gust specific neplacut care se va imprima cidrului. Merele pot fi dintr-un singur soi sau un amestec de soiuri.

Pentru cidru se prefera soiurile mai zemoase cum sunt Renet de Champagne.

Merele alese se spala bine, se zdrobesc si se scoate sucul la presa. Sucul obtinut se strecoara printr-o pinza sau tifon (sau sita deasa de par), se pun in vasul de fermentat. Se poate adauga zahar dupa dorinta si in functie de gradul de coacere al merelor. La merele mai acrisoare se va adauga mai mult zahar decat la cele mai dulci. La un cidru din mere coapte cu un continut normal de zahar nu se mai adauga zaharul.

Vasul in care se pune sucul la fermentat se astupa cu un dop de fermentare sau cu un dop prin care se trece capatul unui furtun, iar celalalt capat intr-un borcan de apa. Fermentatia este mai puternica in primele zile apoi scade in intensitate. Dupa ce fermentatia a incetat, cidrul se sifoneaza cu ajutorul unui furtun in alt vas, cu grija, pentru a nu tulbura drojdia de pe fundul vasului. Se astupa vasul si se lasa sa mai stea la un loc rece. Dupa ce fermentatia a incetat, ea totusi continua lent inca 4—6 saptamani, dupa care cidrul se trage, la sticle, se astupa cu dopuri oparite si se pastreaza la rece.

0 comments:

Post a Comment