Sunday, April 25, 2010

Ciresata de cirese amare

Ciresata de cirese amare



5 kg cirese amare, 2—2 1/2 kg zahar, l sau 1 1/2 l alcool de 80°.

Ciresele amare pentru ciresata se culeg dupa cateva zile insorite, ca sa fie cat mai parfumate. Ciresele amare tari, proaspat recoltate, se curata de cozi, se spala repede in apa, se strecoara. Se aseaza intr-o damigeana cu gura mai larga cu o capacitate de 7—8 l. In timpul asezarii se presara cu zahar, ultimul strat fiind de zahar.

Se poate adauga un baton de vanilie si 1 feliute de lamaie cu coaja, dar atunci ciresata isi pierde din aroma sa naturala.

Se leaga damigeana la gura cu o panza subtire sau tifon si se pune la soare. Dupa ce se dizolva zaharul, cam dupa 10—12 zile, se adauga alcool, ca ciresata sa aiba tarie de 30°.

Se astupa apoi damigeana cu un dop de pluta si se pastreaza intr-un loc racoros. In decembrie, se scurge dresata, se strecoara printr-un tifon dublu si se toarna in sticle. Sticlele bine astupate cu dopuri se pastreaza intr-un loc racoros.

0 comments:

Post a Comment