Cvas de lamaie
3 lamii, 1 1/4 kg zahar, 25 g drojdie de bere, 30—40 stafide, 10 boabe de orez.Se pun la fiert 10 l apa; dupa ce da in clocote se ia de pe foc si se pun lamaile taiate in felii subtiri, si se lasa sa se raceasca. Cind apa devine calda (4o°C) se pune o bucata de drojdie de bere cit o nuca si un pahar sau doua de zahar. Se amesteca pina se dizolva zaharul si se lasa la un loc caldut pana se ridica lamaia deasupra (circa 12 ore), dupa care se strecoara, se pune zahar dupa gust (circa 1 kg la 10 l). Dupa ce s-a dizolvat zaharul, se trage la sticle. Sticlele se lasa neumplute cam de o palma. In fiecare sticla se pun 3—4 stafide si 1 bob de orez. Inainte de a astupa sticlele cu dopuri, se pune un virf de cutit de bicarbonat. Dopurile se oparesc si se astupa sticlele, se leaga cu o bucata de cirpa si sfoara. Sticlele se tin intr-un, loc rece. Dupa 24 de ore se poate consuma.
Sticlele se vor destupa cu grija deoarece dopurile sar cu pocnete ca la sampanie.
0 comments:
Post a Comment