Monday, April 26, 2010

Prunata 1

Prunata




5 kg prune, 2 kg zahar.

Pentru prunata sau visinata de prune, sunt preferate prunele zemoase, dulci si parfumate cum sunt D'Agen, Tuleu gras s.a.

La prunele mai putin zemoase se adauga doua pahare de apa la 5 kg prune. Prunele coapte se curata, se aleg cele sanatoase, neviermanoase, se spala, si se lasa sa se scurga. Dupa ce s-au scurs se scot samburii si se pun dintr-o damigeana cu gatul larg punand un strat de prune si un strat de zahar, avand grija ca ultimul strat sa fie de zahar care sa acopere bine prunele. Damigeana se leaga la gura cu tifon si se lasa la soare pentru 3—4 zile pina prunele lasa zeama si incepe fermentatia. Se pune dopul de fermentare si se lasa o luna la fermentat intr-un loc cald pana inceteaza complet fermentatia. Se scoate dopul de fermentare, se filtreaza printr-un tifon cu vata. Prunata filtrata se toarna in sticle, se astupa cu dopuri si se pastreaza la un loc rece. Se poate consuma dupa 4—5 luni dar cu cat sta mai mult este mai buna.

Fructele ramase se pun intr-un saculet de panza sau tifon se storc, iar prunata rezultata se filtreaza prin tifon si vata si se toarna in sticla. Inainte de a pune prunele la fermentat se poate introduce in damigeana cativa samburi care-i vor da un gust specific.

0 comments:

Post a Comment