Wednesday, April 21, 2010

Vin de coacaze negre

Vin de coacaze negre

8 kg coacaze negre, 1 1/4 kg zahar.

Se aleg fructele sanatoase, se curata de codite, frunzulite si alte corpuri straine. Se pun intr-o strecuratoare si se introduc de citeva ori in apa, iar apoi se lasa sa se scurga. Dupa ce s-au scurs se strivesc bine si se pun intr-o damigeana. Aceasta se leaga la gura cu tifon si se lasa int-o incapere calda 2—4 zile pina ce fructele strivite se ridica, iar sucul ramane pe fundul damigenei. Se scurge cu grija sucul in alta damigeana si se adauga zaharul. Se astupa cu un dop de fermentare si se lasa sa fermenteze doua pina la trei saptamini. Dupa ce a incetat complet fermentatia, se pritoceste, cu atentie, sa nu se tulbure, in alta damigeana, se astupa ermetic cu un dop si se duce in beci sau intr-o incapere rece unde se lasa doua luni pentru maturare. Dupa maturare se pritoceste din nou — cu ajutorul unui furtun — cu atentie sa nu se tulbure. Se astupa damigeana sau sticlele, cu dopuri oparite si se pastreaza in beci sau intr-o incapere rece in pozitie culcata.

Fructele care ramin dupa ce se scurge sucul nu se arunca ci se adauga o cantitate egala de sirop cu cantitatea de suc scurs. Se prepara un sirop simplu de zahar: respectand proportia de 300 g zahar la 1 l apa. Se lasa 4-5 zile dupa care se scurge lichidul, iar fructele se storc. Se astupa damigeana, cu un dop de fermentare si se lasa la fermentat 3—4 saptamani. Dupa ce a incetat complet fermentarea, se sifoneaza cu ajutorul unui furtun, cu grija, sa nu se tulbure vinul cu drojdia de pe fund. Se astupa sticlele cu dopuri oparite si se pastreaza in beci sau intr-o incapere rece.

0 comments:

Post a Comment